Klubben‎ > ‎

Om klubben

Göteborgs Ju-jutsuklubb bildades 1976 och är en av Göteborgs största Ju-jutsuklubbar. På klubben tränas två ju-jutsustilar: Ju-jutsu Kai med inriktning mot självförsvar och Sport ju-jutsu som är en utpräglad idrotts- och tävlingsstil. Klubben har drygt 180 medlemmar i åldrarna 4-55+, varav ca hälften är barn och ungdomar.

Klubben har en egen träningslokal och erbjuder goda biutrymmen och en stor och fräsch Dojo centralt i Göteborg. Förutom att erbjuda materiellt bra förutsättningar erbjuder vi god träning och en mycket bra gemenskap. För oss är det viktigt att vi har roligt tillsammans och att varje medlem får ut något av sin träning oavsett ålder, kön eller tidigare erfarenheter. Klubben anordnar gemensamma aktiviteter med jämna mellanrum för att stärka gemenskapen mellan medlemmarna.

Klubben är medlem i Svenska Ju-jutsuförbundet, Riksidrottsförbundet, Svenska Budo och Kampsportsförbundet, Svenska Ju-jutsufederationen, Svenska Budo och Kampsportsförbundet Distrikt Väst och Dynamix Fighting Sports. Klubben är dessutom en del av TeamWest, ett tränings- och tävlingsamarbete mellan Göteborgs Ju-jutsuklubb, Budo Klubben Shindo i Mölndal, Varbergs Kampsportsförening och Herrljunga Sportju-jutsu.

Tävlingsverksamhet

Klubben är huvudarrangör för den stora tävlingen Goteborg Open. Tävlingen arrangeras när ekonomi tillåter i början på året och lockar barn och vuxna deltagare från hela landet och våra grannländer, och ingår som tredje deltävling i Svenska Ju-jutsuligan.

Med ojämna mellanrum arrangerar klubben också tävlingen Big Glenn Open, en liten tävling, med det uttryckliga målet att samla in pengar till välgörande ändamål. Senast tävlingen arrangerades var våren 2015 och vi samlade då in ca 3400 kr till Läkare utan gränser.

Klubbens historia

Göteborgs Ju-Jutsuklubb startades 1976 i Majorna på Sågatan i Göteborg. 1988 lämnades denna lokal eftersom huset där lokalen låg i skulle byggas om. Klubben flyttade då till Klippans industriområde. En parentes i sammanhanget är att det faktiskt var onödigt att flytta ut eftersom det dåvarande fastighetsbolaget Alexanderssons senare ändrade sig och lät hyra ut lokalen igen. Vid det tillfället var det många suckar som drogs. Det är aldrig lätt att flytta en ju-jutsulokal. Idag är det en tae-kwondo klubb som huserar i den gamla lokalen.

I lokalen på klippans industriområde trivdes klubben utmärkt. Lokalen bjöd på både utsikt mot Göteborgs hamninlopp samt fantastisk kvällssol på sommaren. Det fanns bara ett litet problem, med betoning på "litet". Lokalen var för liten, eller klubben hade blivit för stor. Vi fick inte längre plats. Ett annat problem var att området som lokalen låg i upplevdes som lite mörkt och ensligt på kvällarna. Efter många diskussioner beslöt vi oss alltså för att flytta Igen! Den vilda jakten på lokal gjorde att vi hittade en utflyttad butik i Masthugget. Klubben flyttade därför hösten 1993 till den nuvarande lokalen på Fjärde Långgatan, ca 100 m från Masthuggstorget.

Klubbmärket

Varför har vi valt att ha bambu på klubbmärket? Bambu är för östasiatisk konst och symbolik en betydelsefull växt. Dess "tomma hjärta" symboliserar anspråklöshet, dess städsegröna tillstånd symbolerar oföränderlighet och dess spänstiga växtsätt symboliserar hög ålder. När bitar av bambu läggs på elden exploderar de med en högljud knall och jagar bort onda demoner. En bambukvist är ett attribut till barmhärtighetens gudinna, den milda kuan-yin.

I tuschmåleriet är därför bambu ett omtyckt motiv. Bambustråets leder har ofta fått föreställa steg på vägen till högre insikt. I Japan är knoppande bambu en symbol för evig ungdom och obändig styrka.